Haastattelussa pastori Antti Mäkinen

Haastattelussa pastori Antti Mäkinen

1. Kuka olet ja millä tavalla olet mukana VH-seurakunnan työssä?
- Olen 36-vuotias tavallinen suomalainen mies, jolla on ihana vaimo ja kaksi upeaa tytärtä. Leipäni tienaan pietarsaarelaisen mainostoimiston web-ohjelmoijana.
VH-seurakunnassa minulla on ollut etuoikeus hoitaa nuorisopastorin tehtäviä vuodet 2014-2017. Vuoden 2018 tammikuusta lähtien toimin seurakunnan pastorina. Lisäksi olen mukana seurakunnan hallituksessa. Olenpa pari kertaa autellut vaimoa VH-illoissa keittiönkin puolella, joskaan siellä ei vaativia tehtäviä minulle anneta, ja hyvä niin.

2. Minkälainen on VH-ilta?
- Ensinnäkin VH-iltaa on helppo tulla, sillä tilamme ovat viihtyisät ja sijaitsevat kaupungin keskustassa. Ilmapiiri on muutenkin rento. Tänne uskaltaa tulla vaikka ensimmäistä kertaa.
Ilta rakentuu pääsääntöisesti hengellisen musiikin, rukouksen, puheen ja iltapalan ääressä vietettävän yhdessäolon ympärille. Haluamme, että ihminen voi kiireisen arjen keskellä tulla seurakuntaan vetämään henkeä. Meille se tarkoittaa sekä rauhoittumista arjen kiireestä että Jumalan Hengen läsnäoloa.

3. Mistä sinut tunnetaan tässä kaupungissa?
- Tuskinpa kovin laajalti tunnetaan mistään asiasta, mutta urheilun parissa on kuitenkin tullut oltua enemmän tai vähemmän koko elämä. Jääkiekon, jalkapallon ja salibandyn parissa olen saanut tutustua moniin ihmisiin.

4. Kerro jotain yllättävää itsestäsi. Mistä sinua ei tunneta?
- Melko vähän löytyy mitään suuria paljastuksia. Yhtenä asiana voisin kertoa sen, että olen ollut mukana elokuvassa, joka on esitetty elokuvateattereissa sekä tv:ssä. Mikään yllätys se ei välttämättä ole, koska sillä saavutuksella tulee pullisteltua tasaisin väliajoin. Oma osuus elokuvassa saattaa mennä ohi, jos erehtyy räpsäyttämään silmiään väärään aikaan, mutta se ei tietysti vähennä roolisuorituksen merkitystä.

5. Miksi olet mukana juuri VH-seurakunnassa?
- Olimme perheenä useita vuosia Kokkolan Baptistiseurakunnassa, kunnes muutimme työni perässä takaisin kotikaupunkiini Pietarsaareen muutama vuosi sitten. Jonkin aikaa kävimme edelleen Kokkolassa seurakunnassa, mutta lopulta päätimme etsiä seurakunnan kotikaupungista. Päätös tulla VH-seurakuntaan oli lopulta melko helppo, koska tunsin pastori Rami Lehtolan jo vuosien takaa ja täällä oli muutenkin tuttuja ihmisiä. VH on vastannut siihen, mitä seurakunnalta kaipaan. Täällä on ollut todella hyvä olla.

6. Mitä usko merkitsee sinulle?
- Kyllä usko merkitsee varsin paljon. Se, että saa jakaa elämänsä ilot, surut ja toiveet Jumalan kanssa, antaa todella paljon. Armo ja anteeksianto tulee myös vuosi vuodelta tärkeämmäksi, kun pikkuhiljaa oppii, ettei tarvitse onnistua täydellisesti. Se on pohja, jonka päälle on hyvä rakentaa elämää.

7. Mitä haluaisit sanoa ihmiselle, joka harkitsee VH-iltaan tulemista?
- Uskon, että yllätyt positiivisesti, jos tulet rohkeasti tutustumaan. Moni on tykästynyt, ja sinulle saattaa hyvinkin käydä samoin. Mutta jos tämä ei ole sinua varten, olet silti kokemusta rikkaampi.

8. Olet pitkän linjan urheilumiehiä. Miksi sinua näkee nykyisin useammin Jaron otteluissa kuin salibandykentillä?
- Jalkapallo on ollut aina yksi elämäni suurimpia intohimoja. Olen ihan rehellisesti jalkapallohullu. Omat pelitaidot eivät riittäneet kuin haaveiluun, mutta pelejä on tullut vuosien aikana katsottua senkin edestä. Olen kuulunut Jaron mediateamiin vuodesta 2007 lähtien ja olen todella kiitollinen, että saan kuulua siihen hienoon porukkaan. Sen kautta olenkin saanut tutustua upeisiin ihmisiin, mukaan lukien niin joukkueen pelaajia kuin taustavaikuttajia. Onpa muutama pelaaja löytänyt mukaan VH-seurakunnan toimintaankin.

Salibandy on jäänyt viime vuosina vähälle, koska vuosituhannen alussa hajotin eräässä pelissä polveni sillä seurauksella, että sitä on nyt operoitu neljästi. Kaveriporukoissa tulee nykyisin pelailtua silloin, kun on edes yksi jokseenkin terve jalka.

9. Mitä odotuksia sinulla on vuodelta 2018?
- Vuodesta 2018 tulee henkilökohtaisesti jännittävä, kun aloitan seurakunnan pastorina. Mitään suuria muutoksia ei kuitenkaan ole luvassa johtuen yksinkertaisesti siitä, että minä pidän tästä seurakunnasta tällaisena ja olemme monellakin tavalla jo löytäneet oman tapamme toimia. Rukouksissani on, että opimme seurakuntana tuntemaan sekä Jumalaa että toisiamme paremmin. Lisäksi toivon, että yhä useammat pietarsaarelaiset löytävät tiensä VH-iltoihin.

10. Kenet haluaisit seuraavaan haastatteluun ja miksi?
- Tulee mieleen montakin nimeä, mutta valitaan niistä Antti Nortunen. Syyksi riittäisi pelkästään jo komea etunimi, mutta sen lisäksi hän on loistava tyyppi, jonka ajatuksia olisi kiva kuulla.